banner-grafiek-hero-slachtoffer.png

HERGO als slachtoffer in een dossier

 
 

HERGO staat voor herstelgericht groepsoverleg. Het is een bijeenkomst waar jij, samen met je ouders en/of steunfiguren, het gesprek aangaat met de verdachte. Tijdens de bijeenkomst krijg je de kans om aan de jongere duidelijk te maken wat de feiten voor jou hebben betekend en wat de gevolgen hiervan waren. De jeugdrechter vraagt de verdachte om tijdens de bijeenkomst na te denken over herstel naar het slachtoffer, naar de maatschappij en naar zichzelf (toekomstgericht). De intenties die de jongere formuleert, worden uitvoerig besproken tijdens de bijeenkomst.



priscilla-du-preez-F9DFuJoS9EU-unsplash.jpg

“Na het groepsgesprek was ik heel emotioneel in goede zin. Het was intens om te zien hoe ik samen met de jongere tot herstel ben kunnen komen. Je bent er getuige van hoe jongeren ook zelf proberen hun leven te heropbouwen.”

Verloop van een HERGO-traject

Stap 1 - Voorbereiding

Nadat we de verdachte hebben gesproken, nodigen we jou (en als je nog minderjarig bent ook je ouders) uit voor een eerste verkennend gesprek. Per uitzondering kan een huisbezoek worden ingepland. Tijdens dit gesprek word je geïnformeerd over het aanbod van HERGO en toetsen we af of je hieraan wenst deel te nemen.

Enkel met akkoord van jou en het slachtoffer kan een Herstelgericht Groepsoverleg daadwerkelijk plaatsvinden. Deze bijeenkomst vindt plaats op een neutrale locatie en gebeurt steeds onder begeleiding van twee moderatoren.

Als slachtoffer heb je de keuze om al dan niet zelf aanwezig te zijn op de bijeenkomst. Indien je liever niet zelf deelneemt, kan je je laten vertegenwoordigen door iemand van jouw familie, een vertrouwenspersoon of jouw advocaat.

In het geval de HERGO niet kan doorgaan, zal de jeugdrechter beslissen wat er verder met het dossier zal gebeuren.

Stap 2 - Bijeenkomst

Tijdens de HERGO wordt in de eerste plaats stilgestaan bij wat er is gebeurd. Verhalen worden uitgewisseld en iedereen krijgt de kans om vragen te stellen.

Vervolgens krijg de verdachte de tijd om samen met zijn/haar ouders, eventuele steunfiguren en de advocaat een akkoord met intenties op te maken. In dit akkoord legt de verdachte uit op welke manier hij/zij de schade wil herstellen naar jou en de maatschappij. Tenslotte neemt de jongere in het akkoord op hoe hij/zij zulke feiten in de toekomst zal trachten te voorkomen.

Tot slot legt hij/zij het akkoord voor aan de groep en zal dit uitvoerig worden besproken. Dit houdt ook in dat de intenties concreet worden gemaakt.

Stap 3 - Akkoord met intenties

Het akkoord wordt vervolgens voorgelegd aan de jeugdrechter. Als de jeugdrechter de intenties goedkeurt, kan de verdachte het akkoord uitvoeren. De uitvoering hiervan wordt door de moderatoren opgevolgd.

Belangrijk voor jou om te onthouden

  • De HERGO is vrijwillig en wordt begeleid door twee neutrale moderatoren.

  • Deelname aan de HERGO verhindert niet dat je jouw rechten als burgerlijke partij alsnog kan laten gelden.

  • Je beslist zelf wat er besproken wordt in de HERGO. Alles wat in de HERGO wordt besproken is ook vertrouwelijk. We houden ons aan de regels van het beroepsgeheim.

  • Als slachtoffer kan je ervoor kiezen om niet persoonlijk aanwezig te zijn op de bijeenkomst, maar je laten vertegenwoordigen.

  • Je kan ten alle tijden het advies van een advocaat inwinnen. Als minderjarig slachtoffer krijg je automatisch een pro deo advocaat toegewezen. Deze is gratis en kan je op elk moment raadplegen.

  • Je hebt als slachtoffer steeds de keuze om de HERGO te stoppen.