Als slachtoffer van een misdrijf zit je met allerlei vragen en onduidelijkheden hoe het nu verder moet. In een herstelbemiddeling wordt het aanbod naar zowel slachtoffer als verdachte gedaan om te zoeken naar een gepaste wijze van herstel.
Waarom herstelbemiddeling?
Door op het aanbod in te gaan, krijg je als slachtoffer de kans om antwoorden te bekomen op de vragen die je hebt. Er kan eveneens gekeken worden op welke manier de schade hersteld kan worden.
Hoe verloopt een bemiddeling?
We nodigen je uit voor een eerste gesprek op ADAM. Dit is afzonderlijk van de verdachte. Per uitzondering kan er een huisbezoek worden ingepland.
De herstelbemiddeling kan pas van start gaan na akkoord van beide partijen.
Tijdens de bemiddeling kan gesproken worden over de feiten en de beleving daarrond, onzekerheden en verwachtingen. Enkel met akkoord van jou en de verdachte kan een rechtstreekse ontmoeting plaatsvinden. Het verhaal van jou en van de verdachte en de wijze waarop de minderjarige de schade zal herstellen, worden schriftelijk vastgelegd in een akkoord. Dit document wordt verzonden aan de procureur of de jeugdrechter. ADAM zal toezien op de naleving van het akkoord.
Deelname aan een bemiddeling verhindert niet dat je jouw rechten als burgerlijke partij steeds kan laten gelden.
Enquête
Jouw mening is belangrijk voor ons!
Daarom willen we je vragen om een vragenlijst in te vullen. Dit duurt maximum 5 minuten én is volledig anoniem.
Alvast bedankt!