Als je verdacht wordt van een als misdrijf omschreven feit blijven er heel wat vragen en onduidelijkheden over hoe het nu verder moet. Als het jeugdparket of de jeugdrechter onze dienst vraagt om het aanbod van herstelbemiddeling te doen, nemen wij met jou en je ouders contact op. Je krijgt de kans om je verantwoordelijkheid op te nemen en op zoek te gaan naar een wijze van herstel naar het slachtoffer.
Hoe verloopt een herstelbemiddeling?
We nodigen jou en je ouders uit voor een eerste gesprek op ADAM. Dit is afzonderlijk van het slachtoffer. Per uitzondering kan een huisbezoek worden ingepland.
De herstelbemiddeling kan pas van start gaan na akkoord van beide partijen.
Tijdens de bemiddeling kan gepraat worden over hoe jij de feiten hebt beleefd, welke gevolgen je hebt gehad, en hoe je kan zoeken naar een vorm van herstel. Enkel met akkoord van jou en het slachtoffer kan een rechtstreekse ontmoeting plaatsvinden.
Het wederzijds verhaal en de manier waarop jij de schade wil herstellen, worden schriftelijk vastgelegd in een akkoord dat door beide partijen wordt ondertekend. Dit akkoord wordt verzonden aan de procureur of de jeugdrechter. Vanuit ADAM kijken we toe of het akkoord wordt nageleefd.