banner-grafiek-herstel1.png

Herstelbemiddeling
als verdachte in
een dossier

Als het jeugdparket onze dienst vraagt om het aanbod van herstelbemiddeling te doen, wordt aan jou en jouw ouders gevraagd onze dienst zelf te contacteren (binnen de 15 werkdagen). Indien het aanbod vanuit de jeugdrechtbank vertrekt, nemen wij zelf contact op.

Jullie kunnen ons uiteraard ook steeds zelf contacteren: zie ‘Contact’ rechts bovenaan.

Via herstelbemiddeling krijg je de kans om je verantwoordelijkheid op te nemen en op zoek te gaan naar een wijze van herstel naar het slachtoffer.

Check ook zeker onze gloednieuwe folder!

umit-bulut-qbTC7ZwJB64-unsplash.jpg

“ Eerst dacht ik dat alles al was opgelost met het slachtoffer. Nu merk ik dat het toch nog nodig was dat ik mijn verantwoordelijkheid opnam en ben ik blij dat ik dat via bemiddeling heb gedaan.”

Verloop van herstelbemiddeling

Stap 1 - Voorbereiding

In eerste instantie nodigen we jou en je ouders uit voor een eerste verkennend gesprek. Per uitzondering kan een huisbezoek worden ingepland. Tijdens dit gesprek word je geïnformeerd over het aanbod van bemiddeling en toetsen we af of je hieraan wenst deel te nemen.

Daarnaast hebben we ook een afzonderlijk gesprek met het slachtoffer om eveneens de bereidheid tot deelname na te gaan.

Enkel met akkoord van jou en het slachtoffer kan een rechtstreekse ontmoeting georganiseerd worden. Deze ontmoeting vindt plaats op een neutrale locatie en gebeurt steeds onder begeleiding van de bemiddelaar. Indien jullie dit niet wensen, wordt er overgegaan tot een indirecte bemiddeling waarbij de bemiddelaar boodschappen en verwachtingen overbrengt tussen jou en het slachtoffer.

Stap 2 - Gesprek

Tijdens de bemiddeling kan gepraat worden over hoe jij de feiten hebt beleefd, wat de gevolgen waren voor jou en hoe jij je verantwoordelijkheid kan opnemen naar het slachtoffer toe.

Jullie verhalen, beleving en intenties tot herstel, kunnen schriftelijk worden vastgelegd in een akkoord dat door beide partijen wordt ondertekend.

Stap 3 - Akkoord

Dit akkoord wordt bezorgd aan de procureur en/of de jeugdrechter. De bemiddelaar kijkt toe of het akkoord wordt nageleefd.

Belangrijk om te weten:

  • De bemiddeling is vrijwillig en wordt begeleid door een neutrale bemiddelaar.

  • Je beslist zelf wat er besproken wordt in de bemiddeling. Alles wat in de bemiddeling wordt besproken is ook vertrouwelijk. We houden ons aan de regels van het beroepsgeheim.

  • Als minderjarige krijg je automatisch een pro deo advocaat toegewezen. Deze is gratis en kan je op elk moment raadplegen.

  • Je hebt als verdachte steeds de keuze om de bemiddeling te stoppen.