banner-grafiek-herstelbemiddeling.png

Herstelbemiddeling

 
 

Herstelbemiddeling biedt slachtoffers en minderjarige verdachten van een jeugddelict de kans om informatie, vragen en verwachtingen uit te wisselen over de feiten, beleving en gevolgen ervan. Zowel de emotionele als de financiële gevolgen kunnen aan bod komen.

We zoeken naar een manier van herstel tussen beide partijen. Dit kan op een directe manier via een gezamenlijk gesprek of op een indirecte manier, waarbij de bemiddelaar boodschappen doorgeeft tussen beide partijen. Het is niet verplicht elkaar fysiek te ontmoeten.

WAT IS HERSTELBEMIDDELING?

Kort, helder én in verschillende talen voor jullie uitgelegd in onderstaande filmpjes.

Nederlands

English

Français

Türkçe

Eurabiun

عربي

Wat is herstelbemiddeling bij ADAM

Voor wie?

Een herstelbemiddeling kan enkel starten op voorstel van het jeugdparket of de jeugdrechter. Herstelbemiddeling is er voor minderjarige verdachten (vanaf 12 jaar) en hun slachtoffers.

Advocaten van verdachte en slachtoffer kunnen aanwezig zijn, maar doorgaans gebeurt de herstelbemiddeling zonder aanwezigheid van professionele actoren. Het staat partijen wel vrij om gedurende het volledige bemiddelingsproces advies of ondersteuning van professionele actoren in te winnen/roepen.

De bemiddeling is gratis en deelname is vrijwillig.

Meerderjarige verdachten en daders kunnen een herstelbemiddeling aangeboden krijgen bij Moderator.

Belangrijk om te weten & onthouden:

  • Gezien het aanbod vrijwillig is, starten we enkel een bemiddeling op wanneer zowel verdachte als slachtoffer hiermee instemmen. De bemiddeling blijft gedurende heel het proces vrijwillig en kan op elk moment worden stopgezet.

  • We kunnen een gezamenlijk gesprek organiseren (directe bemiddeling) of boodschappen tussen beide partijen doorgeven (indirecte bemiddeling).

  • Verdachte en slachtoffer beslissen zelf wat besproken wordt in de bemiddeling.

  • Beide partijen kunnen op elk moment een advocaat raadplegen.

  • De inhoud van de gesprekken is vertrouwelijk. We houden ons aan de regels van het beroepsgeheim.

  • We nemen als bemiddelaar een neutrale positie in, wat wil zeggen dat we geen partij kiezen in de bemiddeling.

  • De verzekering kan een belangrijke rol spelen in de herstelbemiddeling wat de financiële tussenkomst in de geleden schade betreft.

  • Alle bemiddelaars respecteren de deontologische code. Voor meer informatie klik hier (pdf).

Ken jij het verschil tussen
Herstelbemiddeling en HERGO?

Herstelbemiddeling en Herstelgericht groepsoverleg (HERGO) kunnen op het eerste zicht erg gelijkend zijn, maar zijn dat niet. We brengen wat meer duidelijkheid.

Vorige
Vorige

Gemeenschapsdienst

Volgende
Volgende

HERGO